DSA články

„V případě systémů pro skladování energie (SSE) se pohybujeme na tenkém ledě, protože stávající právní předpisy něco takového vůbec neznají a nepočítají s jejich zapojením do elektrizační soustavy. Takže v případě instalací SSE musíme přemýšlet nad textem zákona poměrně kreativně,“ říká právní expert Mgr.
Rozhovor s partnerem kanceláře Pavlem Douchou pro projekt www.obnovitelnedesetileti.cz. Advokáti Pavel Doucha a Luděk Šikola působí v AK Doucha Šikola s mottem „Jako advokáti pomáháme projektům, které dělají svět energetiky pestřejším.
SN: Kolem podpory pro POZE panuje velký mediální rozruch. Které zdroje skutečně získají podporu bez notifikace? PD: Zcela dokončenou prověrku mají pouze zdroje uvedené do provozu v období od 1. 1. 2013 do 31. 12. 2015. To však neznamená, že by podpora ostatním zdrojům neměla být vypsána, jak tvrdí ERÚ.
Malé vodní elektrárny rekonstruované v období od října 2013 do konce roku 2015 nedostávají od nového roku žádnou podporu OZE. Jak k tomu došlo, když jim po rekonstrukci byla podpora až do 1. ledna 2016 bez problémů vyplácena? Za deprimující situací stojí překotné novelizace zákona o podporovaných zdrojích...
V souvislosti se vstupem novely energetického zákona v účinnost, novelizací prováděcích vyhlášek a souvisejících zákonů, se s počátkem roku 2016 podstatně rozšířily možnosti provozování malých výroben elektřiny z OZE. V některých případech již není zapotřebí být držitelem licence ERÚ, v jiných případech...
Minulý týden rozeslal Operátor trhu všem výrobcům informaci, že jsou v souladu s vyhláškou č. 478/2012 Sb., povinni sdělit mu výši investičních nákladů a investiční dotace, a to bez ohledu na to, zda byla výrobna uvedena do provozu v roce 1985 nebo v roce 2015.