DSA články

Energetický regulační úřad v rámci probíhajících kontrol často vytýká provozovatelům výroben elektřiny, že mu neoznamují změny související s technologií výrobny nebo jejím provozem. Zkušenosti s celou řadou takových řízení ukazují, že by si Úřad přál být informován o jakýchkoliv, i relativně marginálních okolnostech.
Poslanecká sněmovna definitivně schválila návrh zákona o evidenci skutečných majitelů, jehož cílem je řádné promítnutí požadavků evropské tzv. AML směrnice týkajících se evidování skutečných majitelů do českého právního řádu. V současné době je úprava evidence údajů o skutečných majitelích obsažena v části páté zákona č.
V předvánočním období nám Rada Energetického regulačního úřadu „nadělila“ rozhodnutí, které může znamenat podstatnou změnu rozhodovací praxe Úřadu v oblasti kontrol měřidel vyrobené elektřiny z obnovitelných zdrojů. Rada ERÚ totiž v odůvodnění tohoto rozhodnutí uvedla, že: Povinnost měřit vyrobenou...
V poslední době se setkáváme s tím, že ERÚ s řadou odběratelů, zejména SVJ, vede řízení o možném spáchání přestupku pro porušení zákona o cenách. Toho se mají odběratelé dopouštět nakupováním elektřiny za cenu neodpovídající cenovým předpisům.
V souvislosti s celosvětovým šířením koronavirové infekce COVID-19 dopadají omezení z toho vyplývající zvláště tvrdě rovněž na většinu podnikatelů a jimi provozované závody a živnosti. Kromě uplatňování nároků na vládní pomoc či kompenzace ze strany státu, vyvolává vzniklá situace nutnost posoudit i...
  Další z kontrol držitelů licence na výrobu elektřiny, které ERÚ pravidelně provádí, je kontrola měření elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů, tj. kontrola ust. § 11a odst. 1 a odst. 5 písm. a) zákona o podporovaných zdrojích (dále jen „ZPOZE“).
Naposledy jsme Vás informovali o probíhajících kontrolách fotovoltaických elektráren Státní energetické inspekce (dále jen „SEI“), které se zaměřují na kontrolu dodržování zákona o cenách. Předmětem těchto kontrol je zejména ověření, zda je podpora uplatňována ve správné výši a na správné množství vyrobené elektrické energie.
Počátkem letošního roku zahájila Státní energetická inspekce (dále jen „SEI“) rozsáhlé cenové kontroly fotovoltaických elektráren uvedených do provozu zejména v letech 2008–2010. Naše advokátní kancelář zastupovala a stále zastupuje v této věci řadu provozovatelů FVE a má tedy s průběhem a vývojem těchto kontrol širokou zkušenost.
Modernizace výrobny znamená podle §12 odst. 1 písm. b) zákona podporovaných zdrojích nové uvedení výrobny do provozu. Důsledky tohoto ustanovení jsou nepříjemné zejména pro druhy OZE, pro něž není k datu provedení modernizace vypsána podpora jako pro nové výrobny. To je v rámci sektoru obnovitelných zdrojů již obehraná písnička.
Ne každý výrobce elektřiny obnovitelných zdrojů využívá svého práva na vystavení a následný prodej tzv. záruk původu elektřiny z obnovitelných zdrojů nebo KVET. Záruky původu jsou certifikáty, které slouží koncovému spotřebiteli k prokázání, že jím spotřebovaná elektřina pocházela z obnovitelných zdrojů.