DSA články

Licence k výrobě elektřiny má povahu oprávnění, resp. státního souhlasu, k podnikatelské činnosti v příslušném oboru energetiky. Licence je vydávaná ve správním řízení formou správního rozhodnutí. Dosud však panují četné nejasnosti ohledně obsahu takového rozhodnutí a náležitostí licence.
Po několikaletém vyjednávání přijala Evropská unie obecné nařízení o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů (známé spíše pod akronymem GDPR – General Data Protection Regulation), které bude závazné od 25. května 2018.
O povinném zveřejňování smluv, uzavíraných se státem, obcemi kraji a dalším organizacemi ovládanými státem nebo obcemi se hovoří již dlouhou dobu. Zákon o registru smluv je účinný již od 1.července loňského roku, nicméně teprve od 1.července tohoto roku nabývá účinnosti ustanovení, které stanoví sankci za neuveřejnění smlouvy.
Potřebuji vyřídit licenci nebo oznamovat Energetickému regulačnímu úřadu, když si chci doma zprovoznit bateriové úložiště jako součást FVE? To je otázka, kterou v posledních měsících slyšíme stále častěji. Jaké jsou tedy požadavky zákona? Ačkoliv žádný právní předpis neupravuje využití baterií v energetice...
Poslední novela energetického zákona, účinná od ledna letošního roku, nenápadným způsobem pozměnila formulaci jednoho z práv výrobce elektřiny, zakotveného v § 23 odst. 1 energetického zákona. Nově platí, že výrobce může dodávat spotřebiteli elektřinu bez licence pro obchod nejen prostřednictvím distribuční soustavy, ale i přímým vedením.
Trh s instalacemi střešních solárních elektráren v posledních měsících ožívá, a proto se množí otázky týkající se podmínek dodávky a montáže, a to jak ze strany instalačních firem, tak ze strany budoucích koncových uživatelů. Důvodem je zejména skutečnost, že v převážné většině případů nejde jenom o...
Soubor návrhů směrnic, nařízení a koncepčních dokumentů, který připravila Evropská komise, se někdy také označuje jako tzv. Zimní energetický balíček. Leitmotivem je rozvoj obnovitelných zdrojů energie a přizpůsobení energetického trhu masivnímu nástupu tohoto typu výroby energie.
V nedávné době vydal Ústavní soud přelomový nález I ÚS 190/15 týkající se souběhu funkcí. Za souběh funkcí se označuje situace, kdy člen statutárního orgánu (jednatel s.r.o., člen představenstva a.s.), který ze zákona vykonává obchodní vedení společnosti, je k téže společnosti zároveň v pracovněprávním vztahu na vedoucí pozici ředitele.
Advokát naší kanceláře, Mgr. Mikuláš Vargic, publikoval článek o podmínkách přímého prodeje elektřiny spotřebitelům, jak ho umožňuje od 1.1. 2016 novela energetického zákona. Uvádíme celý text příspěvku: V souvislosti s rozvojem decentrálních výroben elektřiny, převážně z obnovitelných zdrojů, se ze...
Evropská komise schválila schéma podpory, poskytnuté výrobnám elektřiny z obnovitelných zdrojů, které byly uvedeny doprovu v rozmezí let 2006–2012. V tuto chvíli je k dispozici pouze informace o tom, že rozhodnutí bylo vydáno, spolu s tiskovou zprávou.