Aktuality

Nová vyhláška umožní sdílení energie mezi domácnostmi v bytovém domě

Od Nového roku konečně zmizí zásadní překážka pro instalaci solárních elektráren na bytové domy. Energetický regulační úřad totiž vydal vyhlášku, která umožní sdílení společně vyrobené energie mezi jednotlivé domácnosti.

„Energetický regulační úřad jde novelou vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou systémově správným směrem, neboť otvírá dveře sdílení elektřiny a rozvoji komunitní energetiky, i když zatím pouze pro zdroje do 10 kW. Až bude pravděpodobně v brzké době umožněno sdílení elektřiny i ze zdrojů do 50 kW, bude to znamenat spolu s odstraněním povinnosti mít licenci pro takto velké zdroje skutečný průlom. Předpokládám, že pak se sdílení elektřiny zejména v bytových domech stane využívaným nástrojem pro snížení účtů za elektřinu,“ vítá krok ERÚ náš partner Luděk Šikola.

Provoz výroben bez licence až do výkonu 50 kW má umožnit novela Energetického zákona přezdívaná jako Lex OZE I. Tu by ještě do Vánoc měla projednat Poslanecká sněmovna. U další novely Lex OZE II, která se zabývá komunitní energetikou, skončilo v pondělí mezirezortní připomínkové řízení. Tato novela otevře cestu ke komunitní energetice, kdy čistou a levnou energii bude možné sdílet nejen v jednom domě, jak povoluje nová vyhláška ERÚ, ale napříč celými obcemi nebo regiony.