Aktuality

Jak se nejlépe zapojit do komunitní energetiky? Experti vás provedou legislativním bludištěm Zvažujete, zda by pro vaši firmu nebo obec byla výhodná komunitní energetika? Jaká je aktuální legislativa v této oblasti? Tyto otázky a mnoho dalších zodpověděli naši partneři Pavel Doucha a Luděk Šikola v poslední epizodě podcastu Pod Proudem.
Na včerejším zasedání projednala vláda novelu energetického zákona Lex OZE III, která umožní zavedení agregace flexibility a akumulace energie. Akumulace a agregace jsou klíčové pro vyrovnávání elektrizační soustavy s vysokým podílem obnovitelné energie, zvýší efektivitu výroby z těchto zdrojů a poskytnou...
Nacházíme se v přechodném období náběhu nového stavebního zákona a dožívání toho předchozího. Velké projekty obnovitelných zdrojů povolujeme už před novým Dopravním a energetickým stavebním úřadem a procesem podle nového stavební zákona. Ale žádost o povolení např.
Nový stavební zákon vstoupil v platnost na začátku letošního roku. Jak je to ale se stavbami, které byly zahájeny ještě za starého stavebního zákona? Jak bude probíhat jejich přechod?Třetí video ze série k novele stavebního zákona, kterou připravujeme ve spolupráci s TZB-info je venku. Tentokrát s naším kolegou Janem Plškem.
Agrovoltaika – v poslední době často skloňované téma Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR aktuálně projednává novelu zákona, která umožní na určitých zemědělských kulturách agrovoltaiku stavět, aniž by bylo nutné odejmutí půdy ze zemědělského půdního fondu. Zásadní překážka by tak byla odstraněna.
Jednou z oblastí, kterou od 1. 1. 2024 významně ovlivnila novela stavebního zákona, je také výstavba fotovoltaických a větrných elektráren.Ve druhém dílu našeho videokurzu s portálem tzb-info.cz jsme se proto zaměřili na související novinky. Nejmenší zdroje s výkonem do 50 kW jsou tzv.
Ve spolupráci s portálem TZB-Info.cz jsme připravili videoseriál o novele stavebního zákona.Ta vstoupila v platnost od 1. ledna 2024 a sjednocuje povolování všech staveb do jednoho řízení. Nepovede se tedy již řízení o udělení územního souhlasu, dokonce ani územní řízení, je konec s ohlašováním staveb.
Sdílení elektřiny má být umožněno od 1. 7. 2024. Zdálo by se, že není co řešit, ale opak je pravdou. Jako vždy, ďábel se skrývá v detailu, v tomto případě ve dvou vyhláškách (o pravidlech trhu s elektřinou a o měření) a v řádu budoucího Energetického datového centra. Tyto věci se budou schvalovat v první polovině tohoto roku.
Advokátní koncipient/ka Advokáti s energií hledají do své pražské kanceláře nového kolegu či kolegyni na pozici advokátní koncipient/ka. Jsme advokátní kancelář Doucha Šikola. Pracujeme hlavně s klienty z oboru energetiky a nabízíme vám příležitost získat znalosti z oboru energetického práva a podílet...
12. července 2023 vláda schválila dlouho odkládaný návrh "Lex OZE II," který přináší energetická společenství a možnosti sdílení elektřiny. O málokterém z témat české energetiky se v poslední době píše více. Očekávání spojená s jejich zavedením se nám však jeví větší, než budou jejich skutečné možnosti.