Aktuality

Lex OZE II je krokem vpřed, potřeba jsou ale další

12. července 2023 vláda schválila dlouho odkládaný návrh "Lex OZE II," který přináší energetická společenství a možnosti sdílení elektřiny. O málokterém z témat české energetiky se v poslední době píše více. Očekávání spojená s jejich zavedením se nám však jeví větší, než budou jejich skutečné možnosti. K tomu je nutné přičíst významnou administrativu spojenou se založením společenství jako právnické osoby a nutnost kontrolovat po celou dobu jejich existence dodržování zákonných podmínek typu bydliště a počet jeho členů.

Co z toho vyplývá? Nechceme koncept energetických společenství zatracovat, ale vnímáme tento zákon jako první krok, který bude nutné do budoucna dále rozvíjet. A máme tři poznámky:

1. Nejefektivnější formou sdílení elektřiny i po zavedení energetických společenstvím zůstane sdílení v bytových domech, které funguje už od začátku letošního roku. Protože za sdílenou elektřinu v bytovém domě se neplatí nic.
2. Rozšířenější, než sdílení v rámci energetických společenství, bude možná sdílení elektřiny napřímo mezi zákazníky, aniž by bylo nutné společenství zakládat. Což je velká úleva od administrativních omezení. Samozřejmě je to sdílení „v malém“ a je omezeno počtem účastníků.
3. Dohoda na podobě energetických společenství snad konečně otevře dveře k uzákonění toho, co skutečně velká energetika postavená na obnovitelných zdrojích potřebuje - ukládání elektřiny (akumulaci) a agregaci flexibility. Aniž bychom se chtěli kohokoliv dotknout, bez komunit a sdílení se energetika postavená na obnovitelných zdrojích možná obejde, ale bez akumulace a agregace se určitě neobejde.

Každopádně každý posun vpřed je pozitivní. Jak v článku v Hospodářských novinách říká kolega Vojtěch Krajíček,  „nejsme jediní, kdo s tím má zpoždění. I v jiných zemích zjišťují, že je to komplikovaná problematika.“